Belavusau, dr. U. (Uladzislau)

Universitair docent

view this page in English  

Curriculum vitae 
Uladzislau Belavusau is universitair docent Europees recht en Mensenrechten aan de Vrije Universiteit Amsterdam (Nederland). Hij promoveerde aan het European University Institute (Florence, Italië) en heeft zijn Meesterstitel in Europees recht behaald aan het Collège d’Europe (Brugge, België).

Hij was gastwetenschapper op de University of California (Berkeley, USA), Max-Planck-Institut für ausländisches öffentliches Recht und Völkerrecht (Heidelberg, Duitsland) en York University (Toronto, Canada). Recentelijk was hij geselecteerd voor een gastonderzoek in het GlobalTrust project aan Tel Aviv University (Israel). 

Daarnaast was hij gastdocent aan de Amsterdam University College, Universiteit van Tilburg, Rijksuniversiteit Groningen (Nederland), Katholieke Universiteit Leuven (België), York University (Canada), Masaryk-Universiteit (Tsjechië), Poolse Academie van Wetenschappen (Polen) en op een zomer training aan de EUI (Italië).

In 2015 heeft de International Association of Labour Law Journals hem de Marco Biagi Award toegekend voor het beste artikel in arbeidsrecht. Dit artikel is gepubliceerd in Columbia Journal of European Law. Dr. Belavusau is een auteur van een monografie “Freedom of Speech: Importing European and US Constitutional Models in Transitional Democracies” (Routledge, 2013). Momenteel co-redigeert hij een boek “Law & Memory: Addressing Historical Injustice through Law” (Cambridge University Press, 2016) en hij doet postdoctoraal onderzoek over het Europese non-discriminatierecht voor het ACCESS-Europe project.

Onderwijsactiviteiten
Coordinator (2014-2015), Human Rights and Globalization (voor VU, UvA & AUC)               
Coordinator (2011-2014), Current Issues in Transnational Law (LL.B.)
Co-lecturer (2016-2017), Institutioneel & Materieel Recht van de Europese Unie (onder detachering met Universiteit van Amsterdam)
Co-lecturer (2011-2015), EU Law (at the Amsterdam University College)
Co-lecturer (2011), EU Internal Market Law (LLM.)
Guest lecturer (2011), EU Constitutional Law (LL.M.) 

Onderzoeksactiviteiten
Neemt deel aan het facultaire onderzoeksprogramma Boundaries of Law.

Postdoctoraal onderzoeker voor het ACCESS-Europe project.

Expertise
Europees recht, mensenrechten, vergelijkend constitutioneel recht, rechtssociologie.

Publicaties
Kernpublicaties
Alle VU-publicaties, via Metis 
SSRN publicaties

Postadres
Vrije Universiteit Amsterdam
Faculteit der Rechtsgeleerdheid
De Boelelaan 1105
1081 HV Amsterdam