VU Bachelordag 4 november

09-10-17

Op zaterdag 4 november vindt de VU Bachelordag plaats, het moment om als scholier kennis te maken met de VU en al haar bacheloropleidingen.

In memoriam Eberhard van der Laan

06-10-17

Wij hebben vanmorgen met verdriet kennis genomen van het overlijden van onze burgemeester Eberhard van der Laan. Van der Laan studeerde rechten aan onze universiteit en heeft zijn studie in 1983 cum laude afgesloten.

Bas Heijne over de volmaakte mens: lezing en discussiebijeenkomst over mensverbetering en technologie

04-10-17

Op maandag 16 oktober verzorgt de Vrije Schrijver aan de VU Bas Heijne een gastcollege bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Hij gaat in gesprek met studenten van Britta van Beers, universitair hoofddocent rechtsfilosofie, over zijn documentaireserie De Volmaakte Mens.

Schending mensenrechten vluchtelingen aangetoond

03-10-17

Onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam, in opdracht VluchtelingenWerk, legt diverse mensenrechtenschendingen bloot in vluchtelingenkampen in Turkije. In de praktijk blijkt toegang tot internationale bescherming voor vluchtelingen in Turkije zeer uitzonderlijk. Uit het onderzoek komt onder andere naar voren dat vluchtelingen onrechtmatig vast worden gezet zonder enige vorm van bescherming en dat de meeste gedetineerde vluchtelingen te maken hebben met aanwijsbare inbreuken op hun rechten.

VU Career Portal voor studenten en bedrijven van start

26-09-17

Donderdag 21 september was de officiële kick off van de VU Career Portal (voorheen online Stageplatform) van de faculteit in het Initium. Meer dan 50 bedrijven en ruim 70 studenten hadden zich voor dit event aangemeld.

Eva de Jong talentvolste student VU

05-09-17

Rechtenstudente Eva de Jong wint de StudenTalentprijs 2017 en is hiermee verkozen tot talentvolste student van de VU.

Rechten bij de VU uitgelicht in vooraanstaand tijdschrift Mr.

24-07-17

De faculteit en decaan Willem Bouwens, tevens hoogleraar Sociaal recht, staan in het middelpunt van de belangstelling met een uitgebreide fotoreportage en interview in de laatste editie van het tijdschrift Mr.

Symposium Legal Ethics and Corporate Lawyers: Friends or Foes? Groot succes.

18-07-17

Verslag van het symposium door Linus Hesselink en Lucien Wopereis op Advocatie.

Wisselleerstoel toegekend aan Chris Jansen

17-07-17

Sinds 1999 kent het Belgische Tijdschrift voor Privaatrecht jaarlijks twee Belgisch-Nederlandse Wisselleerstoelen toe. Aankomend academisch jaar valt de eer te beurt aan Chris Jansen, hoogleraar privaatrecht aan de VU.

Chimpansees en mensen geven soortgenoten troost na bedreiging

13-07-17

Evenals chimpansees willen mensen hun bedreigde soortgenoten uit empathie troosten. Het dreigingsniveau en de sociale nabijheid zouden de kans op troost beïnvloeden.

Uitreiking docentenprijzen 2016 VU Law Academy

10-07-17

Er zijn drie docenteprijzen uitgereikt, aan Jon Schilder (beste interne docent), Renée van Schoonhoven (prijs voor bijzondere inzet) en Joost de Vries (beste externe docent). Wij zijn er trots op dat deze docenten verbonden zijn aan de VU Law Academy.

MH17: De juridische knelpunten

05-07-17

Marieke de Hoon gaf donderdag 11 mei een publiekscollege, waarin ze dieper inging op de verschillende juridische aspecten rondom MH17. Op het college volgde een gesprek met een paneldiscussie, waarna er vragen uit de zaal werden beantwoord. Het werd een avond vol terugblikken naar oude feiten, nieuwe informatie en blijvende emoties.

Etnische afkomst belangrijker dan strafblad bij sollicitaties

05-07-17

Geweldsdelinquent van Nederlandse afkomst maakt grotere kans op uitnodiging bij sollicitatie dan sollicitanten met een migratieachtergrond met een blanco strafblad. Dit blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR), de Radboud Universiteit (RU) en Universiteit Utrecht (UU), gepubliceerd in het ‘Tijdschrift voor Criminologie’.

Betty de Hart benoemd tot hoogleraar Transnationale families en migratierecht

05-07-17

Op 1 september 2017 wordt Betty de Hart benoemd tot hoogleraar "Transnationale families en migratierecht" bij de sectie migratierecht van de afdeling staats- en bestuursrecht aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid aan de VU.

Migration Law Clinic wint EU Pro Bono Award

28-06-17

Op 22 juni 2017 heeft de Migration Law Clinic de pro bono award ontvangen voor beste samenwerking van het jaar tussen een advocatenkantoor en/of de wetenschap en een NGO.