Nieuwsoverzicht

Schrijf je nu in voor de Amsterdamse Juridische Bedrijvendagen!

03-05-18

Schrijf je nu in voor de Amsterdamse Juridische Bedrijvendagen! In het programma zitten activiteiten die voor alle studenten, of je nou net begonnen bent of bijna op zoek gaat naar een baan, leerzaam en nuttig zullen zijn.

25 euro collegakorting op alle PAO cursussen VU Law Academy

03-05-18

Goed nieuws voor wie samen met een collega in het voorjaar van 2018 een PAO cursus wil volgen bij de VU Law Academy. Wie zich aanmeldt en een collega meeneemt krijgt namelijk zelf € 25 korting op het deelnametarief.

PleitVRij verbetert juridisch vaardighedenonderwijs via Virtual Reality

01-05-18

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Vrije Universiteit Amsterdam (VU) werken samen in een innovatief onderwijsproject om rechtenstudenten beter te leren pleiten. Door inzet van Virtual Reality (VR) krijgen studenten van beide instellingen de mogelijkheid elkaar te ontmoeten in een virtuele rechtszaal. In deze authentieke maar virtuele setting ontvangen zij realtime feedback van medestudenten via een speciaal ontwikkelde app. Hierdoor sluit het juridisch academisch onderwijs beter aan op de beroepspraktijk. Voor het project PleitVRij ontvingen de universiteiten subsidie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het kader van de stimuleringsregeling open en online onderwijs. Het project 1 september met een looptijd van 2 jaar.

Nederlandse Nobelprijs onder fiscalisten gaat naar VU-docent Rens Pieterse

26-04-18

De Jaap van den Berge-literatuurprijs, de Nederlandse Nobelprijs onder fiscalisten, is in de wacht gesleept door docent Belastingrecht Rens Pieterse. Met deze prijs krijgt hij een penning voor zijn hele oeuvre en bijdrage aan de fiscale rechtsontwikkeling.

Nieuwe leergang voor juristen: Specialisatie Strafrecht - start 3 september 2018

17-04-18

Bent u strafrechtadvocaat en wilt u lid worden van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA)? Kies dan voor de Leergang Specialisatie strafrecht.

VU-studenten dragen bij aan positieve uitspraak Hof van Justitie

13-04-18

Van oktober tot januari 2016 werkten vijf studenten van de Migration Law Clinic aan een zaak die door de rechtbank Amsterdam naar het Hof van Justitie van de Europese Unie was verwezen. Op verzoek van de advocaat schreven zij een expert opinie over het recht op gezinshereniging van alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Op 12 april 2018 deed het Hof uitspraak en oordeelde volledig in lijn met de expert opinie van de studenten: Asielzoekers die alleen naar Nederland komen en minderjarig zijn als zij een asielaanvraag indienen, mogen hun ouders naar Nederland laten komen.

Nieuwe leergang De jurist van de toekomst: effectieve conflicthantering en mediation - start 30 oktober 2018

05-04-18

Van juridische professionals wordt steeds vaker verwacht dat zij de rol van een proactieve probleemoplosser op zich nemen. Deze zeer praktijkgerichte leergang is er speciaal voor juristen die hun clientèle optimaal van dienst willen zijn bij het omgaan met conflicten.

Minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus in gesprek met VU-studenten

15-03-18

Maandag 19 maart gaat minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus op de VU in gesprek met studenten over "Een kijk op (lokale) veiligheid" . VU-student van het jaar Eva de Jong zal hem onderwerpen aan de vragen van studenten. Na afloop is er de mogelijkheid om met de minister in gesprek te gaan tijdens een afsluitende borrel.

Ondernemingsrecht en Fiscaal recht zijn ‘topopleiding’

08-03-18

De masters Ondernemingsrecht en Fiscaal recht krijgen in de Keuzegids Masters 2018 het predicaat ‘topopleiding’.

Maak ruimte voor experimentele wetgeving

02-03-18

Het recente regeerakkoord van het kabinet Rutte III illustreert het goed; experimentele wetgeving is in, zo stelt Rianne Jacobs in haar oratie.

Studente arbeidsrecht Diewertje van Kesteren wint scriptieprijs voor de vakbeweging!

21-02-18

Woensdag 14 februari jl. vond tijdens tijdens een wetenschapsmiddag van het Wetenschappelijk Bureau voor de Vakbeweging De Burcht de uitreiking plaats van de scriptieprijs voor de vakbeweging. De scriptieprijs is een prijs ter bekroning van een (afstudeer)scriptie of afstudeerwerkstuk over een onderwerp dat betrekking heeft op het werkgebied of de rol van de vakbeweging.

Wie betaalt bepaalt? De wetenschappelijke integriteit van contractonderzoek onder druk

13-02-18

Naar aanleiding van de commotie rond de WODC organiseert de Vereniging voor de Sociaalwetenschappelijke bestudering van het Recht (VSR) op 2 maart a.s. in de Kerkzaal van de VU een studiemiddag over wetenschappelijke integriteit.

Projectgroep Gerede Twijfel komt met nieuw boek: De dansende dader

08-02-18

Als de rechter iemand veroordeelt, kan hij of zij er nooit helemaal zeker van zijn dat de veroordeling terecht is. Een goed rechtssysteem is niet een rechtssysteem zonder rechterlijke dwalingen, maar een systeem waarin dwalingen zoveel mogelijk worden beperkt. Ook in het Nederlandse rechtssysteem komen onvermijdelijk rechterlijke dwalingen voor en om deze dwalingen te onderzoeken en potentieel tot nieuwe inzichten te komen is het project Gerede Twijfel opgezet. Zij komen deze maand uit met hun nieuwste boek “De dansende dader”.

Towards safety and security at local level

07-02-18

How can safety and security be improved at the local level? Marc Schuilenburg, lecturer in Criminal Law and Criminology was joined by his colleagues Yvette Schoenmakers and Judith van Zanten in a study examining ways in which the perception of neighbourhood safety can be enhanced. The researchers focused on the City of Rotterdam, and sought ways to strengthen the positive factors of living as a community, which include care for others, mutual trust and social inclusion.

Law student wins University's thesis prize

07-02-18

Law student Marie Hemelrijk has been named the winner of the Vrije Universiteit Amsterdam Thesis Prize, given in recognition of the best undergraduate thesis submitted during the 2016/2017 academic year. According to the jury’s report, her work represents “a fine combination of creativity and academic insight.”