Leergang Arbeidsrecht

Banner_leergang_arbeidsrecht

Ons streven is om de colleges van deze leergang fysiek te laten plaatsvinden. Indien dit niet mogelijk is vanwege coronamaatregelen, zijn wij voornemens de colleges online op te zetten.

Arbeidsrecht bij VU Law Academy: onontbeerlijke kennisupdate

Arbeidsrecht is een dynamisch en snel veranderend vakgebied. Hoe houdt u als advocaat, arbeidsjurist of HRM/PZ specialist uw kennis up-to-date? En hoe past u die toe in de praktijk? VU Law Academy – onderdeel van de Vrije Universiteit (VU) – opent met de leergang Arbeidsrecht voor u de deuren naar alle aspecten van het actuele arbeidsrecht.

2019_82Uitspraken van cursisten in 2018-2019 over deze leergang:  
''Docenten hebben veel verstand van hun vak en weten dit duidelijk over te brengen.''
'
'De leergang is uiterst toepasbaar in de praktijk en zeer divers.''
''Zeer deskundige en inspirerende docenten!''

Leerdoelen & doelgroep

Button Raad Rechtsbijstand toevoeging arbeidsrechtDe Raad voor Rechtsbijstand heeft deze leergang goedgekeurd als opleiding voor het verkrijgen van toevoegingen in arbeidsrecht.

Leerdoelen

U krijgt een compleet en actueel overzicht van de thema’s die betrekking hebben op het arbeidsrecht. Ook wordt u helemaal up-to-date op het gewijzigde ontslagrecht met de leergang arbeidsrecht!
Tijdens verschillende colleges wordt het juridisch kader en gevolgen van de Wet werk en zekerheid behandeld. Verder gaat u in de leergang dieper in op de laatste ontwikkelingen in arbeidsrecht thema’s zoals:

 • de arbeidsovereenkomst, arbeidsongeschiktheid en toegang tot arbeid; 
 • ontslagrecht (inclusief proeftijd); 
 • ontslag en WW; 
 • aanspraak op pensioen; 
 • fiscaliteit en het arbeidsrecht;
 • regels bij werving en selectie;
 • rechten en plichten bij ziekte;
 • werkgeversaansprakelijkheid voor letselschade;
 • payrollovereenkomst;
 • medezeggenschap;
 • cao-recht.

Doelgroep
De leergang is bedoeld voor advocaten en juristen met een aantal jaren ervaring op het terrein van arbeidsvraagstukken.

Toelatingseisen
Geïnteresseerden zonder academische juridische opleiding kunnen zich ook inschrijven voor de leergang (bijvoorbeeld HRM/PZ specialisten/medewerkers). Wilt u deelnemen? Stuur dan uw cv aan: vulaw@vu.nl. Uit uw cv blijkt of u door werkervaring voldoende kennis en ervaring hebt om de leergang op juridisch academisch niveau te volgen. Twijfelt u of u over de juiste voorkennis beschikt voor deze leergang? Neem dan contact op met Branka Dasović via b.dasovic@vu.nl of (020) 59 83612.

Programma & docenten

VERNIEUWD_Arbeidsrecht
Programma en planning van de leergang

Bekijk een uitgebreid overzicht van alle bijeenkomsten en onderwerpen bij programma-omschrijving.
Een overzicht van alle bijeenkomsten en data treft u aan in de planning voorjaar 2020. De planning voorjaar 2021 wordt op later bekend gemaakt.
Let op: data onder voorbehoud. Per e-mail ontvangt u uiterlijk zes weken voor aanvang van de leergang de meest recente versie van deze planning. 

Cursusleiding en docenten
Willemijn RoozendaalWillem Bouwens De leergang staat onder leiding van prof. mr. dr. Willemijn Roozendaal, bijzonder hoogleraar sociaal zekerheidsrecht en universitair hoofddocent arbeidsrecht aan de Vrije Universiteit en prof. dr. mr.Willem Bouwens, hoogleraar sociaal recht en decaan van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Didactiek
De leergang Arbeidsrecht bestaat uit 13 colleges van 3 uur, 2 werkgroepen van 1,5 uur en een twee keer een schriftelijk examen van 2 uur verspreid over zes maanden. 
In dit halve jaar behandelt en bespreekt u de theorie van relevantie thema's in het arbeidsrecht. Docenten uit wetenschap en praktijk informeren u over recente rechtspraak en wetgeving. 
Daarnaast analyseert u de achtergrond en samenhang in arbeidsrechtelijke vraagstukken én u leert deze toepassen in de praktijk. Ook bespreken docenten én deelnemers casussen tijdens de leergang. Hierbij krijgt u ruim baan om oplossingen te bedenken en deze met medecursisten te bediscussiëren. Vanwege deze arbeidsintensieve werkwijze kunnen maximaal 25 cursisten aan de leergang deelnemen.

Voor elk college maakt u een casusopdracht. Hoewel het maken van de opdrachten niet verplicht is, zullen de casussen tijdens het college behandeld worden en raden wij u hierom aan deze wel te maken.

Nu met twee praktische werkgroepen om juridische casus te oefenen

In twee van de bijeenkomsten gaat u samen met uw medecursisten en de docent aan de slag met casus en oefenvragen. Hierdoor maakt u direct de vertaalslag van theorie naar praktijk en verscherpt u uw juridische vaardigheden. In de werkgroepen worden de proefexamens besproken en vindt de voor- en nabespreking van de examens plaats.

Ervaringen


Mr. Martin Hagemeijer CPL

Jurist en werkzaam als accountmanager collectief pensioen bij Delta Loyd. Hij voltooide de leergang Arbeidsrecht en deelt hier zijn ervaringen:

Martijn Hagemeijer“Ik koos voor de leergang Arbeidsrecht omdat pensioen steeds meer raakvlakken heeft met verzekerbare arbeidsvoorwaarden. Door me in het arbeidsrecht te verdiepen ben ik een nog betere gesprekspartner geworden voor mijn accounts bij diverse advieskantoren. In 2012 had ik al de leergang Pensioenrecht bij Erik Lutjens gevolgd en die is me goed bevallen: hij kent niet alleen de informatie voor de komma, maar ook achter de komma. Met name de Wet werk en zekerheid is voor mij heel relevant: door hier goed van op de hoogte te zijn kan ik actualiteiten en de behoeften van mijn accounts direct met elkaar in overeenstemming brengen. Na het volgen van de leergang ben ik weer helemaal up-to-date en dat helpt me met name wanneer ik te maken krijg met wijzigingen in pensioenregelingen en arbeidsvoorwaarden. Veel ondernemingen willen flexibel zijn in de factor arbeid en daar praat ik over mee. We moeten langer werken, maar het ook gezellig houden: en hoe zorg je dan dat zowel werkgever als ook werknemer hun verantwoordelijkheid hierin nemen.
Al met al kan ik de leergang zeker aanbevelen. De docenten gaan in op wat er in de markt speelt en waar ondernemingen behoefte aan hebben. In een half jaar wordt je bijgespijkerd door goede docenten in een prettige omgeving!"
 
Mr. J. Langenberg
Juridisch adviseur, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Hij volgde de leergang Arbeidsrecht en kijkt er tevreden op terug:

langenberg-web-klein"Actueel, volledig en een goede combinatie van theorie en praktijk, zo kan de leergang arbeidsrecht in mijn ogen het beste worden samengevat. In de leergang wordt niet alleen een gedegen theoretische basis van het arbeidsrecht gegeven, maar is er ook veel oog voor de alledaagse praktijk van zowel de jurist als de niet-jurist. Het hoge niveau van de docenten, die allen hun sporen op het gebied van het arbeidsrecht hebben verdiend, levert daar een belangrijke bijdrage aan. Daarnaast zorgt de diverse achtergrond van de medecursisten, bestaande uit onder meer juristen, beleidsmedewerkers en HR-adviseurs, voor afwisselende en interessante discussies. Ik ervaar vrijwel iedere dag de meerwaarde van de kennis die ik heb opgedaan tijdens de leergang. Een aanrader voor een ieder die zich nader wilt verdiepen in het arbeidsrecht."

Opmerkingen van oud-cursisten van de leergang arbeidsrecht 2017:

"Top presentaties! Zeer duidelijk en gedreven presentatoren. Veel praktijkkennis aanwezig".
"Direct toepasbaar in de praktijk. Mooie verdiepingsslag"

Praktisch & contact


StartDe leergang start 1 april 2021.
Inschrijven
Inschrijven is mogelijk via het online inschrijfformulier.
LocatieHoofdgebouw VU, De Boelelaan 1105 in Amsterdam.
PlanningEen overzicht van alle bijeenkomsten en data treft u aan in de planning voorjaar 2020. De planning voorjaar 2021 wordt op een later moment bekend gemaakt.
Let op: data onder voorbehoud. Per e-mail ontvangt u uiterlijk zes weken voor aanvang van de leergang de meest recente versie van deze planning.
Docenten en cursusleiderHier vindt u een overzicht met de cursusleider en alle vaste docenten die betrokken zijn bij deze leergang.
GroepsgrootteMaximaal 25.
Prijs€ 3.950,- (prijs 2021) inclusief cursusmateriaal consumpties en examengeld. Bent u lid van de Vereniging Jonge Arbeidsrecht Advocaten?
Dan krijgt u € 240,- korting en betaalt u € 3.710,-. Deze korting geldt niet in combinatie met andere kortingen. Bekijk hier onze actuele kortingen. Alumnikorting leergangen
LiteratuurIn principe ontvangt u al het noodzakelijke cursusmateriaal van de VU Law Academy. Tijdens de leergang wordt gebruik gemaakt van de volgende boeken: Arbeidsovereenkomstenrecht (Van der Grinten, bewerkt door W.H.A.C.M. Bouwens, R.A.A. Duk) en de Jurisprudentiebundel Arbeidsrecht en sociale zekerheidsrecht, 3e druk 2017 (A. Eleveld en D.M.A. Bij de Vaate). 
Als aanvulling kan de cursist zelf een boek over arbeidswetgeving aan te schaffen, bijvoorbeeld: Arbeidswetgeving 2017/2018 (Mr. dr. W.L. Roozendaal).
Punten42 PO NOvA42 opleidingspunten (voor De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA), het Mediators Federatie Nederland (MfN) en de Vereniging van Pensioenrecht Juristen (VvPJ).) Voor meer informatie over de opleidingspunten bij de MfN, klik hier.

logomediatorsfederatieDeze leergang valt onder het hoofdrechtsgebied Arbeidsrecht volgens de Nederlandse Orde van Advocaten. 

Kwaliteitsgarantie
De VU Law Academy is een gecertificeerd opleidingsinstituut. Onze leergangen zijn erkend door de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA), het Mediators Federatie Nederland (MfN) en de Vereniging van Pensioenrecht Juristen (VvPJ)
ExamenHet examen zal bestaan uit het uitwerken van diverse casussen met bijbehorende vragen welke u op een bepaalde datum en binnen een bepaalde tijd moet maken. Voor het examen hoeft u niet naar de VU te komen, u kunt deelnemen aan het examen via onze digitale leeromgeving.  De hiervoor beschikbare tijdsbestek bedraagt 3 uur. 
DiplomaNa het behalen van de examens (voor beide examens moet u een voldoende halen) ontvangt u een diploma.
HerkansingVoor ieder tentamen/examen geldt een herkansingsmogelijkheid. Een kandidaat heeft in het kader van zijn deelname aan de leergang/collegecyclus recht op twee herkansingen. Voor de eerste herkansing worden geen extra kosten in rekening gebracht. Voor de tweede herkansing van een eindtentamen/examen wordt € 150,- in rekening gebracht
Digitale leeromgevingHet onderwijs wordt ondersteund door de digitale leeromgeving Canvas. Hierop vindt u aanvullingen op literatuur, PowerPoint-presentaties en andere relevante stukken. Zo blijft u op de hoogte van actualiteiten.
Brochure    Bekijk hier de online brochure van de leergang.
Gerelateerd aanbod- Arbeidsvoorwaarden van inkomende werknemers
- Rechtspositie Onderwijspersoneel
- Juridisch schrijven en argumenteren
- Helder en overtuigend beschikkingen schrijven voor juristen
- Leergang Sociaal Zekerheidsrecht
Leergang Pensioenrecht
- Leergang Effectieve conflicthantering, onderhandelen en mediation voor juristen
Veelgestelde vragen
Kijk ook eens bij de veelgestelde vragen.
Branka DasovicHeeft u nog vragen over de inhoud of opzet van de leergang?
Neem dan contact op met Branka Dasović via b.dasovic@vu.nl of +31 20 59 83612.
Ilse HerweijerHeeft u vragen over plaatsing of betaling?
Bel of mail dan naar Ilse Herweijer via vulaw@vu.nl of +31 20 59 86255.