Leergang Financieel-economisch strafrecht

Leerdoelen & doelgroep

Leerdoelen
Na afloop van de leergang bent u in staat om fraudezaken goed en efficiënt te doorgronden en daarin zelfstandig op te treden en te adviseren als jurist. U heeft zicht op alle belangrijke onderdelen van het financieel-economisch strafrecht. Daarnaast kunt u de behandeling, begeleiding of opsporing van fraudezaken op zich nemen en kunt u zelfstandig adviseren in deze zaken. Zo leert u om een volwaardige, zelfstandige rol te spelen op dit rechtsgebied.

Doelgroep
De leergang richt zich op advocaten die specialist willen worden in het financieel-economisch strafrecht, opsporingsambtenaren, toezichthouders, bedrijfsjuristen en compliance officers en forensische onderzoekers.

De leergang is een verdiepende opleiding, bestemd voor juristen met de nodige juridische kennis op dit gebied en 3 – 5 jaar relevante praktijkervaring. Voor andere academici is de leergang toegankelijk wanneer aan de hand van het cv en eventueel een intakegesprek met betrekking tot opleiding en werkervaring is vastgesteld dat zij deze juridisch-academische leergang met goed resultaat kunnen volgen. Uw cv kunt u mailen naar vula.rechten@vu.nl.

Twijfelt u of u over de juiste voorkennis beschikt voor deze leergang? Neem dan contact op met Monique Becker via m.becker@vu.nl of (020) 598 3694.

Programma en docenten

Programma
In deze leergang gaat u aan de slag met de belangrijkste thema’s en deelgebieden van het financieel-economische strafrecht. Daarbij wordt veel aandacht besteed aan de praktijk. U verdiept zich niet alleen in het ‘klassieke’ economisch strafrecht, maar ook in specialistische onderwerpen zoals witwassen, belastingontduiking, corruptie, milieudelinquentie en handel met voorwetenschap. Met deze academische opleiding legt u de basis en zet u een grote stap in uw  professionele toekomst binnen het financieel-economisch strafrecht.
Quite inhoud
Planning van de leergang
Bekijk hier de planning (2018) met alle informatie over de colleges, data. De docenten worden binnenkort bekend gemaakt. 

Docenten en cursusleiding
De leergang staat onder leiding van prof. mr. Roan Lamp (advocaat en partner De Brauw Blackstone Westbroek en bijzonder hoogleraar financieel strafrecht aan de VU).
Hier vindt u een overzicht van de cursusleider en alle docenten die betrokken zijn bij deze leergang.

Didactiek
De leergang wordt verzorgd door docenten die hun sporen in zowel de wetenschap als de praktijk hebben verdiend. Daarnaast heeft de leergang een groot interactief karakter. U wordt aangemoedigd om uw eigen ervaringen te delen, en leert tegelijkertijd van de kennis en praktijkervaring van de andere deelnemers. Er wordt gewerkt aan de hand van casussen en praktische voorbeelden. Vanwege het interactieve en intensieve karakter van de leergang zal de groep uit maximaal 25 deelnemers bestaan. Het onderwijs wordt ondersteund door een digitale leeromgeving, waarop ook kennisclips komen te staan.

Kennisclips

Tussen de bijeenkomsten wordt u verdiepingsstof aangereikt door middel van enkele kennisclips (korte filmpjes) die u via Canvas krijgt opgestuurd. De inhoud van deze kennisclips wordt toegespitst op de door u en andere deelnemers aangereikte leervragen.

Tijdsinvestering

In 3 maanden tijd volgt u tien bijeenkomsten en één webcollege. U bereidt zich hierop voor door de literatuur te lezen en/of een casus voor te bereiden. Deze voorbereiding kost u ongeveer drie tot vier uur per college. U sluit de leergang af door een artikel te schrijven. Voor dit afsluitende  artikel dient u ongeveer 30 uur uit te trekken.

Ervaringen

Martijn Rijke
Martijn Rijke is advocaat / bedrijfsjurist bij de NS Groep NV en voltooide begin 2017 met succes de leergang Financieel-economisch strafrecht. Over de leergang vertelt hij het volgende:

Martijn RijkeDe leergang Financieel-economisch strafrecht geeft een actueel en breed overzicht van dit rechtsgebied dat de laatste jaren sterk tot ontwikkeling is gekomen. De behandelde thematiek is interessant voor een brede doelgroep van professionals die actief zijn op het gebied van het strafrecht, compliance of het bestuurlijk handhavingsrecht. De colleges zijn erg op praktijk gericht en interactief van karakter. Aardig is om de casuïstiek vanuit de diverse achtergronden van de deelnemers (bedrijfsjuristen, advocatuur, wetenschap, overheid, toezichthouders) belicht te zien. Qua studiebelasting is de leergang goed te combineren met werk.”
 
 
Heidi Broekhuis
Mw. H. Broekhuis is Hoofd van de FEC-eenheid bij het Financieel Expertise Centrum (FEC) in Amsterdam. Zij vertelt over haar ervaringen met de leergang Financieel-economisch Strafrecht die zij begin 2017 succesvol heeft afgerond.

"Ik ben werkzaam binnen het vakgebied van  financieel-economische criminaliteit (finec) en ben vooral bekend met toezicht- en bestuursrechtvraagstukken. Graag wilde ik meer weten van de strafrechtelijke vraagstukken en dilemma’s die spelen binnen het vakgebied finec om mijn perspectief nog verder te verbreden. Daarom besloot ik de leergang Financieel-economisch strafrecht te volgen bij de VU Law Academy. Dankzij deze leergang kreeg ik nog meer inzicht en begrip voor de organisaties in de opsporingsketen en de spelregels waarbinnen zij moeten opereren. Het belangrijkste dat ik heb geleerd is dat een casus vanuit het strafrecht anders wordt bekeken dan vanuit bestuursrecht. Al met al zou ik de leergang zeker aanbevelen aan andere juristen:

  • ik genoot van de grote diversiteit aan goede sprekers en onderwerpen die voorbij kwamen; 
  • het heeft me geholpen om goed op de hoogte te zijn van de actualiteit in dit vakgebied; 
  • het geeft inzicht in diverse invalshoeken die maatschappelijk spelen als het gaat om finec."

Praktisch & contact

StartDe leergang start (onder voorbehoud van voldoende deelnemers) in 30 oktober 2018.
LocatieHoofdgebouw, Vrije Universiteit, Amsterdam.
PlanningDeze leergang bestaat uit 10 bijeenkomsten. De bijeenkomsten duren van 15.30 – 19.00 uur inclusief een koffiepauze en maaltijdpauze.
Bekijk hier de planning 2018 met onderwerpen en data. De docenten worden binnenkort bekend gemaakt.     
Docenten en cursusleidersHier vindt u een overzicht met informatie over de docenten.
Programma15.30-16.00 uur: ontvangst
16.00-19.00 uur: college
GroepsgrootteMaximaal 25 juristen en advocaten.
PrijsAlumnikorting leergangenDe prijs voor de leergang bedraagt € 3.190,- (prijs 2018, geen btw, inclusief cursusmateriaal, examen, webcollege en consumpties). Voor de deelnemers afkomstig van de partners binnen ZIFO geldt een gereduceerde prijs van € 2.870,-.  De leden van de NVJSA krijgen een korting van € 200,- en betalen € 2.990,-. Deze kortingen gelden niet in combinatie met andere kortingen. Bekijk hier onze actuele kortingen.
VakliteratuurU ontvangt alle noodzakelijke vakliteratuur (literatuurbundel, jurisprudentie, hand outs, kennisclips) van de VU Law Academy.
ZIFODe leergang maakt deel uit van het opleidingsaanbod van het Zuidas Instituut voor Financieel recht en Ondernemingsrecht (ZIFO). ZIFO vindt de leergang een belangrijke opleiding voor de praktijk van haar partners.
ZIFO logo
Punten29 PO opleidingspunten NOvA29 opleidingspunten voor De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA).
DiplomaBij succesvolle afronding van de leergang ontvangt u een diploma.
Hierbij gelden drie voorwaarden: 1. aanwezigheid bij acht van de tien bijeenkomsten, 2. het schrijven van een artikel over een onderwerp binnen het financieel-economisch strafrecht (2.000 – 3.000 woorden) en 3. het volgen en afronden van het webcollege. Ten aanzien van het artikel geldt dat dit in beginsel "gereed voor publicatie" moet zijn en als zodanig op termijn een publicatie voor de deelnemer oplevert.
Digitale leeromgevingHet onderwijs wordt ondersteund door een digitale leeromgeving. Hierop vindt u tijdens de leergang aanvullingen op literatuur, PowerPoint-presentaties en andere relevante stukken. Zo blijft u op de hoogte van actualiteiten. Ook kunt u via de digitale leeromgeving contact leggen met medecursisten en de cursusleiding.
Brochure    
In onze brochure 2017 leest u meer over de Leergang Financieel-economisch strafrecht.
Inschrijven
Via het online inschrijfformulier.
Let op: heeft u een niet-juridische academische (voor)opleiding? Dan vragen wij u om bij uw inschrijving een cv in te sturen. U kunt uw cv sturen naar: vula.rechten@vu.nl.
Gerelateerd aanbod
Webcollege Handel met voorwetenschap
Leergang Strafrechtelijk bewijsrecht vanuit verdedigingsperspectief- start 18 september 2018

Contact
Kijk ook eens bij de veelgestelde vragen over deze leergang.
Heeft u na het lezen van onze brochure nog vragen over de inhoud of opzet van de leergang?
Neem dan contact op met Monique Becker via m.becker@vu.nl of +31 20 598 3694.

Monique Becker

    
Heeft u vragen over plaatsing of betaling? Bel of mail dan naar Ilse Herweijer via vula.rechten@vu.nl of +31 20 598 6255.
Ilse Herweijer