Incompany cursus Procesrecht in familiezaken

In deze cursus worden actuele ontwikkelingen op het terrein van het familieprocesrecht behandeld. Centraal staan twee belangrijke onderwerpen binnen het familieprocesrecht: het bewijsrecht en de procespositie van de minderjarige. Aan de hand van actuele jurisprudentie worden deze onderwerpen uitgediept. 

Een goede kennis van beide onderwerpen is belangrijk voor de familierechtjurist. Zo speelt het bewijsrecht een grote rol in onder meer alimentatiezaken (denk aan 1:160 BW-zaken) en afstammingszaken. Voorts wordt ingegaan op interessante jurisprudentie over het deskundigenbericht en het recht op contra-expertise in familiezaken.

De aandacht voor de procespositie van de minderjarige is - mede dankzij de Kinderombudsman - groot in zowel politiek als rechtspraak. Bij dit onderdeel van de cursus wordt ingegaan op onderwerpen als het hoorrecht van de minderjarige, de bijzondere curator en de formele en informele rechtsingang van de minderjarige.

Leerdoelen     
Na deze cursus zijn de volgende doelen behaald:
  • Cursisten hebben kennis van en inzicht in het bewijsrecht in familiezaken
  • Cursisten kunnen het bewijsrecht op adequate wijze toepassen in familiezaken
  • Cursisten hebben kennis van en inzicht in de regels rond de procespositie van de minderjarige in familiezaken;

Cursisten kunnen de regels rond de procespositie van de minderjarige op adequate wijze toepassen in familiezaken.     

Docenten                 
Prof. mr. Lieke Coenraad, Hoogleraar Privaatrecht, in het bijzonder Conflictoplossing aan de Vrije Universiteit Amsterdam en raadsheer-plaatsvervanger in het Gerechtshof Amsterdam.
Omvang cursus
Omvang reguliere cursus: 3 uur.
Afhankelijk van uw wensen met betrekking tot de inhoud van de cursus in overleg te wijzigen.
Niveau
Verdieping.: basiskennis en enige juridische ervaring noodzakelijk.
Didactische aanpak Interactief college waarin relevante regelgeving en actuele jurisprudentie centraal staan en uitdrukkelijk ook kritisch beschouwd zullen worden. Daarbij is ook ruimte en aandacht voor vragen en gevallen uit de eigen praktijk van de cursisten.
Deelnemersaantal   
Maximaal 25.
Datum en locatie
In overleg. Afhankelijk van uw wensen kan de cursus zowel bij de VU als bij u op locatie worden aangeboden.


Meer informatie en contact

Wilt u tijdens de cursus ingaan op specifieke onderwerpen, of heeft u aanvullende leerdoelen? Deze cursus kan verder worden toegespitst op uw wensen. Of stel uw eigen programma samen op basis van een combinatie van cursussen. Bekijk hiervoor onze andere cursussen of onze expertisen op gebied van personen- en familierecht.
Voor meer informatie of een vrijblijvende offerte of advies kunt u contact opnemen met:
  

Ireen Schouten new

Ireen Schouten 
Opleidingscoördinator incompany 
E  i.schouten@vu.nl 
T 020 598 6255