Congres Toezicht, controle en handhaving kansspelen in Nederland

Donderdag 19 december 2019

Banner kansspelen

Op 19 december 2019 vindt het congres Toezicht, controle en handhaving kansspelen in Nederland plaats, onder leiding van prof. mr. Marjan Olfers, bijzonder hoogleraar Sport & Recht bij de Vrije Universiteit Amsterdam. 

De wet Kansspelen op Afstand is na jaren van debat op 19 februari 2019 door de Eerste Kamer aangenomen. Het congres is bedoeld als moment van reflectie. Waar staan we nu? Zijn we op de goede weg?

Programma
Tijdens dit congres wordt het net opgehaald als het gaat om trends maar ook om zorgpunten die door veel partijen kenbaar zijn gemaakt. Het gaat onder meer over de aard van het product (beleggingsproduct/kansspel?), de (on)mogelijkheid van toezicht/handhaving, maar ook om zorgpunten zoals de angst voor:
a) een stortvloed aan reclame,
b) een toename van het aantal gokverslaafden
c) het drastisch teruglopen van de opbrengsten uit goede doelen.
Een aantal van deze onderwerpen passeren tijdens het congres de revue.
 
De laatste tijd gaat bijvoorbeeld de aandacht steeds meer naar de aard van het kansspelproduct. Waar liggen de grenzen tussen financiële (beleggings)producten/dienstverlening en kansspelen? Wat kunnen we leren van het toezicht op financiële producten/diensten? 

Naast de -veranderende- aard van de producten zal de dag -ook- in het teken staan van het tegengaan van illegaliteit en criminaliteit. De Kansspelautoriteit intensiveert de handhaving maar kan er nu voldoende worden opgetreden tegen illegale aanbieders, zowel online als offline?
Vanuit criminologisch perspectief, staat de vraag centraal wat de effecten zijn van controle/handhaving op (het verminderen van) criminele activiteiten (georganiseerde misdaad). Daarnaast komt het effectief kunnen bestrijden van matchfixing aan bod. Aan het einde van de dag, gaan sprekers in op de toekomst van de goede doelen in Nederland. Veel maatschappelijke organisaties zijn immers -ten dele- afhankelijk van de loterijen in Nederland. Wat betekenen de huidige ontwikkelingen op het gebied van kansspelen voor de toekomst van de goede doelen in Nederland?

Het programma met sprekers en onderwerpen wordt binnenkort bekend gemaakt.

Doelgroep
Het congres is interessant voor personen die zich beroepsmatig bezighouden met kansspelen, waaronder vertegenwoordigers van kansspelaanbieders, beleidsmakers, politici, toezichthouders, advocaten, politie/justitie/Fiod en vertegenwoordigers van goede doelen in Nederland. 

Dit congres is een vervolg op het congres Kansspelen dat in 2014 werd georganiseerd met het thema het kunnen scheiden van feiten en fabels over kansspelen in Nederland.

Sprekers
Prof. mr. Marjan Olfers, dagvoorzitter
Steven Hu, senior supervision officer AFM
Mr. Hester Bais, advocaat financieel recht Bais Legal
Dr. mr. Anton van Wijk, directeur/ eigenaar Bureau Beke
Tjeerd Veenstra
Mr. Bernadette van Buchem, vicevoorzitter Kansspelautoriteit
Willibrord van Beek, voorzitter Goede doelen platform
Prof. dr. Theo Schuyt, hoogleraar filantropische studies bij de Vrije Universiteit Amstterdam

Locatie
Atrium, Vrije Universiteit Amsterdam.
09.00 uur ontvangst congres
09.30 - 17.00 uur: start congres met aansluitend een borrel.

Kosten
€ 350,-* (geen BTW) inclusief koffie/thee, lunch, borrel en congres materiaal)
*Oud-deelnemers van de leergang Sport en Recht van de VU Law Academy ontvangen € 100,- korting.

Aanmelden
Via het online inschrijfformulier congressen.