Cursus actualiteiten burgerlijk procesrecht en rechtspleging

Middagcursus burgelijk procesrecht en rechtspleging

Datum: donderdag 19 december 2019.

Inhoud van de cursus
In deze cursus krijgt u een overzicht van de meest actuele ontwikkelingen op het terrein van het Burgerlijk (proces)recht en de civiele rechtspleging. Alle belangrijke onderwerpen komen aan bod. Na afloop van de cursus heeft u een goed inzicht in de huidige stand van zaken.

Wilt u up-to-date blijven en goed op de hoogte zijn van wat er speelt op het terrein van het burgerlijk (proces)recht? Dan is deze cursus een uitstekende keuze voor u. Tijdens de cursus behandelen we onder andere belangrijke recente (inter)nationale uitspraken en voorts de laatste ontwikkelingen rond de gefaseerde invoering van de wetgeving in het kader van het programma Kwaliteit en Innovatie rechtspraak (KEI). Aan de hand van recente jurisprudentie gaan we ook in op procederen in civiele zaken in eerste aanleg en hoger beroep.
Daarnaast komen praktijkvoorbeelden aan de orde vanuit rechtsplegingsperspectief in zowel handelszaken als personen- en familierechtzaken.

Onderwerpen
Aan de orde komen:
• bewijsrecht
• appelprocesrecht
• digitalisering van de rechtspraak
• procesrecht algemeen: onmiddellijkheidsbeginsel, hoor en wederhoor, voortgaande relativering bindende eindbeslissing, gesloten systeem rechtsmiddelen)
• ondeelbare rechtsverhouding
• update wet KEI
• hoger beroep: verontschuldigbare termijnoverschrijding, twee-conclusie-regel
• kort geding
• voorlopig getuigenverhoor
• beslag

Leerdoel
Na afloop van de cursus beschikt u over actuele kennis van en methodisch inzicht in de civiele rechtspleging in het algemeen en het burgerlijk procesrecht in het bijzonder. U bent in staat om het procesrecht in civiele zaken adequaat toe te passen. Daarnaast kunt u complexe vraagstukken in het burgerlijk procesrecht uitstekend vertalen naar praktijkoplossingen. Ook bereiden we u voor op wat de aankomende periode gaat veranderen en richten we met name de aandacht op de omslag naar de digitalisering van de rechtspraak bij rechtbanken en gerechtshoven.

Reacties en waardering van cursisten
"Binnen het burgerlijk procesrecht vinden veel veranderingen plaats, het was erg nuttig om mijn kennis op te frissen."
"Tijdens de cursus hoorden we veel interessante uitspraken!"

In 2018 waardeerden cursisten deze cursus gemiddeld met een 7,6 en de docent met een 8.

2018_beoordeling_cursus_762018_beoordeling_docent_80

Programma12.30-13.00 uur: Ontvangst met koffie, thee en lunch
13.00-17.30 uur: College, de bovengenoemde onderwerpen worden behandeld.
CursusleidingProf. mr. Constant van Nispen, docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam
DocentenProf. mr. Constant van Nispen, voornoemd
Mr. Bas van Overeem, docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam en advocaat bij Corten de Geer advocaten
DatumDonderdag 19 december 2019.
LocatieHoofdgebouw VU, De Boelelaan 1105 in Amsterdam (op de Zuidas).
DoelgroepAdvocaten, notarissen, bedrijfsjuristen, juristen werkzaam bij de overheid, leden van de rechterlijke macht of het OM en andere academische juristen.
De cursus is ook toegankelijk voor andere academici, die door opleiding of werkervaring deze cursus op juridisch academisch niveau kunnen volgen. Zij dienen eerst contact op te nemen met de VU Law Academy.
NiveauVerdieping (redelijke basiskennis vereist)
Prijs€350,- inclusief cursusmateriaal, consumpties en lunch
PuntenNoVa-4 verkleind
NOvA 4 PO

KBvG logo
KBvG 4
InschrijvenU kunt zich vanaf 5 juli aanmelden via het online inschrijfformulier
Gerelateerd aanbodCursus actualiteiten contractenrecht (maandag 9 december 2019)
Leergang Verbintenissenrecht
Leergang Verdieping contractenrecht
Leergang Effectieve conflicthantering, onderhandelen en mediation voor juristen
Juridisch schrijven (donderdag 14 en 28 november 2019)
Conflicthantering voor juristen (woensdag 4 december 2019)
IncompanyDeze cursus kan ook bij u op locatie verzorgd worden en/of toegespitst worden op uw wensen. Heeft u hier interesse in, neem dan contact op met Ireen Schouten, coördinator incompany, i.schouten@vu.nl.