Online cursus helder en overtuigend beschikkingen schrijven voor juristen

Praktische online cursus helder en overtuigend beschikkingen schrijven voor juristen

Datum: dinsdag 8 december 2020

Direct duidelijk, Klare taal, Heerlijk Helder: de roep om begrijpelijke communicatie met burgers wordt steeds groter. Daarom nemen veel gemeenten en (andere) rechtsprekende instanties tegenwoordig het initiatief om hun beschikkingen in ‘klare taal’ te schrijven. In de praktijk blijkt echter dat het schrijven van een goed leesbare beschikking lastig en tijdrovend is. Bovendien vrezen veel juristen dat aan de juridische betekenis afbreuk wordt gedaan door te simpel taalgebruik.

Leerdoel
Tijdens de online training Helder en overtuigend beschikkingen schrijven voor juristen krijgt u handvatten aangereikt om de begrijpelijkheid van uw beschikkingen te vergroten. U verbetert de leesbaarheid van uw beschikking, zonder dat afbreuk wordt gedaan aan de juridische inhoud. Daarbij worden tips gegeven om de argumentatie en wet- en regelgeving die aan de beschikking ten grondslag ligt, zo op de lezer over te brengen dat de gedachtengang duidelijk en goed te volgen is. Door meer inzichtelijk te maken waarom een beslissing is genomen, vergroot u de overtuigingskracht en daarmee de acceptatie van de beslissing.

Daarnaast gaan we tijdens de training op zoek naar de balans tussen juridisch juiste, maar wel  toegankelijke en prettig leesbare zinnen en halen we de stofkam door het woordgebruik. We bepalen de grens tussen termen die noodzakelijk zijn voor een juridische specifieke betekenis, en taalgebruik dat aangeleerd en gebruikelijk is binnen een juridische omgeving, maar dat niet noodzakelijk is en zelfs de communicatie met de lezer in de weg staat. Daarbij krijgt u veel alternatieve oplossingen en adviezen om relatief eenvoudig een omslag te maken naar een begrijpelijke, overtuigende en prettig leesbare beschikking.

De training is heel praktisch, dus er zal veel worden geoefend en dat doen we met voorbeelden uit de juridische praktijk, zodat u direct kunt beoordelen of de tips bruikbaar en toepasbaar zijn in uw eigen uitspraken.

Programma09.00-09.30 uur: Ontvangst met koffie en thee. 
09.30-16.00 uur: College, het volledige programma wordt binnenkort bekend gemaakt.
Cursusleidingdrs. Mascha Furth, freelance docent communicatie en argumentatie, onder meer voor de Nederlandse Orde van Advocaten, de Stichting Studiecentrum Rechtspleging en de Raad van State.
DatumDinsdag 8 december 2020
LocatieOnline via beveiligde Zoom omgeving.
DoelgroepAdvocaten, notarissen, bedrijfsjuristen, juristen werkzaam bij de overheid, leden van de rechterlijke macht of het OM en andere academische juristen.
De cursus is ook toegankelijk voor andere academici, die door opleiding of werkervaring deze cursus op juridisch academisch niveau kunnen volgen. Zij dienen eerst contact op te nemen met de VU Law Academy.
NiveauVerdieping (redelijke basiskennis vereist).
Prijs€ 475,- inclusief cursusmateriaal. Geen BTW.
PuntenNOvA 5 PO NoVa 5 verkleind
KBvG 2
KNB 5 

Kwaliteitsgarantie
De VU Law Academy is een gecertificeerd opleidingsinstituut. Onze cursussen zijn erkend door de Nederlandse Orde van Advocaten, Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie en de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders.
InschrijvenKlik hier om u direct aan te melden via het inschrijfformulier. Bekijk hier onze actuele kortingen en acties.  
Gerelateerde cursussen/leergangenCursus Juridisch schrijven en argumenteren
-
Cursus Conflicthantering voor juristen
Leergang Effectieve conflicthantering, onderhandelen en mediation voor juristen
Incompany
Deze cursus kan ook bij u op locatie verzorgd worden en/of toegespitst worden op uw wensen. Heeft u hier interesse in, neem dan contact op met Ireen Schouten, coördinator incompany, i.schouten@vu.nl.