University Research Chair

Gemeenschapszin onmisbare basis voor EU
“Zij is een van die jonge talenten die op je pad komen en je weet: die wordt hoogleraar”, zegt decaan van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid Elies van Sliedregt. "Haar achtergrond ligt in het strafrecht én het Europese recht, dat is zeldzaam. Veel strafrechtjuristen beseffen onvoldoende hoe belangrijk het Europese recht is en laten zich weerhouden door de taaie kost die het met zich meebrengt.”

Zo niet Ester Herlin-Karnell. Zij is gegrepen door de vraag: kan het recht integreren of is het gebonden aan natiestaten? “De Europese Unie bevindt zich behalve in een financiële ook in een constitutionele crisis. We laten mensen vrij bewegen over de grenzen van de lidstaten om het leven op te bouwen dat ze willen, maar toch ook weer niet. De andere lidstaten nemen geen verantwoordelijkheid voor de vluchtelingen die Griekenland, Spanje en Italië binnenkomen, terwijl die eigenlijk een Europees probleem zijn. Er is in dit geval geen gemeenschappelijk doel, nationale belangen wegen toch zwaarder. Hierdoor ontstaat een negatieve spiraal: niemand helpt die landen, zij vragen zich daardoor af wat ze eigenlijk aan de EU hebben en worden zelf ook minder coöperatief in andere dossiers. En dat terwijl er een ernstige economische is die het hoofd geboden moet worden."

> Lees het hele interview met Ester Herlin-Karnell

University Reseach Chair
De University Research Chair (URC) is een selecte aanstelling als hoogleraar, met een aantal speciale faciliteiten. Met de URC erkent de VU haar uitmuntende wetenschappers die worden beschouwd als aankomend leiders op hun vakgebied.

Meer informatie
University Research Chair website