Rechten studenten winnen Studentenparlement

Op vrijdag 28 mei 2021 vond de finale van het Studentenparlement 2020-2021 plaats. In het Studentenparlement wordt de behandeling van een wetsvoorstel in de Tweede Kamer gesimuleerd. Teams van alle Nederlandse rechtenfaculteiten konden deelnemen aan het parlement. De jury riep de fractie van de Vrije Universiteit, de Nederlandse Unie voor Veritas en Unitas (NUVU), uit als winnaar.

04-06-2021 | 17:32

De inzet van de competitie was ditmaal een regeringsvoorstel met maatregelen ter ‘bescherming van de integriteit van verkiezingen’, waarmee de Kiesraad bevoegd zou worden toezicht te houden op desinformatie die in aanloop naar de verkiezingen op sociale media zou worden verspreid. De jury prees NUVU voor enkele handige interrupties, voor het consequent verdedigen van de vrijheid van meningsuiting (“Wij kunnen niet toelaten dat de vrijheid van meningsuiting wordt geofferd op een dogmatisch altaar”) en voor het listig gemanoeuvreer waarmee de fractie bijdroeg aan het in de prullenbak belanden van het wetsvoorstel. De zeven studenten werden begeleieidt door Universitair docenten Joris Lievens en Josta Drewes. Traditioneler wijs werd het winnende team beloond met de  Zilveren Thorbeckepenning.