Veni voor onderzoek ‘Kiezen voor de goede kant: factoren die leiden tot niet-crimineel hacken’ van Marleen Weulen Kranenbarg

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 162 veelbelovende jonge wetenschappers – waarvan twaalf van de Vrije Universiteit Amsterdam en Amsterdam UMC, locatie VUmc - een Veni-financiering van maximaal 250.000 euro toegekend.

05-11-2020 | 14:57

Criminoloog Marleen Weulen Kranenbarg is er daar één van. Met de financiering kunnen de laureaten gedurende drie jaar hun eigen onderzoeksideeën verder ontwikkelen. 

Weulen Kranenbarg krijgt de Veni voor het onderzoek ‘Kiezen voor de goede kant: factoren die leiden tot niet-crimineel hacken.’ Naast criminele hackers bestaan er ook niet-criminele hackers. Dergelijke niet-criminele hackers gebruiken exact dezelfde technieken als criminele hackers. Alleen zetten ze deze in voor cybersecurity. Zij zijn essentieel in de beveiliging van de huidige én toekomstige maatschappij. Het is dan ook van groot belang om te weten waarom zij deze keuze maken. Zo kunnen meer hackers gestimuleerd worden om hun vaardigheden goed in te zetten. 

Weulen Kranenbarg laat aan de hand van de levensloop en situationele en culturele factoren zien waarom niet-criminele hackers juist aan de goede kant van de wet blijven en hun vaardigheden inzetten voor cybersecurity. In het onderzoek wordt voornamelijk gebruik gemaakt van diepgaande kwalitatieve interviews, waarin zowel individuele als sociale/culturele en situationele aspecten naar voren komen. Daarnaast worden een aantal aanvullende methoden gebruikt om aspecten verder uit te diepen. Voor het begin van de levensloop wordt gebruik gemaakt van kwantitatieve data over jongeren om een beeld te krijgen van de huidige generatie. Verder wordt op online ontmoetingsplaatsen zoals fora geanalyseerd hoe de bredere hackerscommunity praat over niet-crimineel hacken.

Weulen Kranenbarg is in 2018 aan de VU gepromoveerd op het onderzoek ‘Cyber-offenders versus traditional offenders: An empirical comparison’ zie https://research.vu.nl/en/publications/cyber-offenders-versus-traditional-offenders-an-empirical-compari.