Projectgroep Gerede Twijfel komt met nieuw boek: De dood van een politie-aspirant

Als de rechter iemand veroordeelt, kan hij of zij er nooit helemaal zeker van zijn dat de veroordeling terecht is. Een goed rechtssysteem is niet een rechtssysteem zonder rechterlijke dwalingen, maar een systeem waarin dwalingen zoveel mogelijk worden beperkt. Ook in het Nederlandse rechtssysteem komen onvermijdelijk rechterlijke dwalingen voor en om deze dwalingen te onderzoeken en potentieel tot nieuwe inzichten te komen is het project Gerede Twijfel opgezet. Zij komen deze maand uit met hun nieuwste boek “De dood van een politie-aspirant”.

09-04-2020 | 12:10

De dood van een politie-aspirant

Op 5 juli 2005 werd politie-aspirant Jobien dood gevonden in haar appartement. De doodsoorzaak was een schot door haar hoofd. Ex-vriend en vader van haar twee kinderen, Vahid, werd direct verdachte. Volgens de offi cier van justitie vermoordde hij Jobien op maandagavond 4 juli toen hij bij haar thuis was. De kinderen stonden op dat moment te douchen. Belangrijke bewijsmiddelen in de zaak zijn schotresten, de slechte relatie van Jobien met Vahid, de houding van het lichaam van Jobien, de staat van het appartement en het meenemen van de kinderen door Vahid. Vahid werd veroordeeld. Maar wat op het eerste gezicht een sterke zaak leek, blijkt na grondige analyse een zwakke zaak van te zijn. Er is alleen indirect bewijs en er was te beperkt onderzoek naar andere scenario’s gedaan. Vahid heeft altijd volgehouden dat hij de moord niet heeft gepleegd. Zou het kunnen dat hij de waarheid spreekt?

Waarom Gerede Twijfel?

Het project Gerede Twijfel, dat wordt uitgevoerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam, heeft verschillende doelen. Zo kijken zij kritisch naar het onderzoek dat is gedaan en of er sprake is van de mechanismen in opsporingsonderzoeken en het strafproces die rechterlijke dwalingen zouden kunnen bevorderen. Maar er wordt ook gedacht aan het onderwijs van studenten. Het project biedt aan studenten de mogelijkheid zich te bekwamen in de analyse van veelal gecompliceerde dossiers en feitencomplexen. Het hoogste doel wat het project wil behalen is het redresseren van rechterlijke dwalingen. De onderzoeken in het project kunnen bijdragen aan vervolgbeslissingen in een zaak, zoals een herzieningsprocedure bij de Hoge Raad.

Hier hebben de volgende studenten aan meegewerkt (sommige zijn ook auteurs):

Jasmijn Vis, Emy Stoffelen, Veerle Bongers, Kyra van den Akker, Lotte van Alfen, Emma Simon, Lotte Hoes, Roelof Ameshoff en Joris van Buel. Ze zijn begeleid door dr. Jasper van der Kemp (tevens auteur), drs. Guillaume Beijers, dr. mr. Miriam Wijkman en prof. dr. Peter van Koppen (tevens auteur).

De dood van een politie-aspirant. Over interpretatie van sporen (ISBN: 978-94-6236-999-3, 1e druk), jaar van uitgave: 2020. Bekijk alle specificaties