Vluchtelingen en studenten leren samen over recht in Know Your Rights

Zien hoe het recht werkt in de praktijk, vluchtelingen helpen en gelijkgestemde mensen ontmoeten. Het zijn veelgenoemde redenen waarom rechtenstudenten meedoen aan het programma 'Know Your Rights'. 'Know Your Rights' is een gezamenlijk onderwijsprogramma van DLA Piper, de VU en New Dutch Connections, waarin vluchtelingen en studenten tien weken lang samen lessen volgen over recht in Nederland.

30-09-2019 | 9:22

Op 25 september verzamelt zich een bont gezelschap op de tiende etage van het hoofdgebouw voor de aftrap van het 'Know Your Rights' programma. Marcelle Reneman, docent Migratierecht en VU-coördinator van het programma heet de vluchtelingen en studenten afkomstig uit bijna twintig verschillende landen welkom.

Na een icebreaker zit de sfeer er meteen goed in. Vervolgens gaan vluchtelingen en studenten samen aan de slag met het asielrecht. Zij gaan in gesprek over de vraag aan welke voorwaarden je moet voldoen om als vluchteling te worden erkend. Samen zoeken ze uit hoe de verschillende stappen in de Nederlandse asielprocedure eruit zien. De theoretische kennis van de studenten en de praktijkervaringen van de vluchtelingen vullen elkaar mooi aan. Wanneer het gaat over de problemen die asielzoekers ervaren hun asielverhaal met bewijsstukken te onderbouwen, knikken de deelnemers instemmend. Een van de deelneemsters vertelt dat zij gelijk heeft gekregen van het Europese Hof en vervolgens een verblijfsvergunning heeft gekregen.

Na het college verplaatste de groep zich naar het Haarlemmermeerstation voor een matchingsevent. Na een vrolijke opwarmer door Bright Richards van New Dutch Connections. krijgt iedere vluchteling een mentor (advocaat van DLA Piper) en buddy (VU student) toegewezen. Al dansend op de klanken van de Afrikaanse Kora begroetten de vluchtelingen, studenten en advocaten elkaar. Daarna nemen ze plaats aan tafel voor een heerlijk Syrisch diner.

De komende weken nemen de vluchtelingen en studenten samen colleges over onderwerpen als gezinshereniging, huisvesting, de politie, het rechtssysteem en sport. Daarnaast werken zij samen aan een project. Zij moeten een juridische vraag bedenken die relevant is voor asielzoekers en vluchtelingen en deze vraag vervolgens beantwoorden in een filmpje, vlog of presentatie. Op 27 november laten zij elkaar op de VU de resultaten van hun project zien.

Aan Know Your Rights nemen studenten deel van de master International Migration and Refugee Law en de minor Law and Global Society.

Hoe beïnvloedt het recht de mensen en ondernemingen in de samenleving en andersom: hoe beïnvloeden maatschappelijke ontwikkelingen het recht? De Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Vrije Universiteit: Law in Action.