De supermarkt als crimescene

Is een stukje kweekvlees gezonder dan een biefstuk? Wat betekent een keurmerk met een dolfijn nou echt? En kun je wel uitgaan dat een pot honing, wel echt honing is? Derdejaars studenten van de bachelor Criminologie zochten het uit.

28-06-2019 | 15:26

Ter afsluiting van het academische jaar presenteerden de studenten Criminologie vandaag hun eindonderzoek in de Kerkzaal van de VU. Eén van die onderzoeken zoomt in op het onderwerp voedselfraude. Begeleider en tevens expert op dit gebied, Wim Huisman, noemt het onderzoek een goede voorbereiding op wat de studenten straks in de praktijk gaan toepassen. “Criminologie is een interdisciplinair vak. Voedselfraude is een mengsel van sociale wetenschap en recht. Studenten onderzoeken of misleidende informatie op een etiket ook strafbaar is. Dat noemen we Lawful is awful. De presentatie van hun bevindingen is ook hoe ze straks hun onderzoek gaan presenteren op bijvoorbeeld wetenschappelijke conferenties.”

Studenten

De studenten stonden vooral te kijken van vervangende vleesproducten. “Het eten van vervangende vleesproducten is niet beter dan het eten van vlees. Zo zit er bijvoorbeeld in nepvlees enorm veel zout en veel minder vitamines dan in echt vlees. Ook is het niet beter voor het milieu als iedereen overstapt op vervangende vleesproducten. Er moet namelijk veel meer ruimte vrijgemaakt worden om plantaardige producten te verbouwen”, aldus studente Amber Potman.