Studenten en gevangenen studeren samen criminologie in de bak

Zaterdag 1 juni Ze zitten om en om in een kring: twaalf jonge vrouwen en elf mannen. Ze bespreken een ethisch dilemma. Wat doe je als je vijf mensen kunt redden maar daarvoor één persoon moet opofferen.

03-06-2019 | 15:00

Dit is geen gewone werkgroep. Alle mannen zitten in de Penitentiaire Inrichting in Krimpen aan den IJssel. De vrouwen zijn slechts op bezoek: het zijn studenten aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ze doen mee aan het Inside-Out Prison Project waarin studenten criminologie of strafrecht tien weken lang samen college volgen met gevangenen. Voor de meesten is het de eerste keer dat ze tijdens hun studie gedetineerden ontmoeten en spreken.

Idee komt uit VS
Docent criminologie Elanie Rodermond haalde het project vorig jaar uit de Verenigde Staten naar Nederland. Dit is het tweede jaar waarin haar studenten een keuzevak mogen volgen in de gevangenis. "'Je kunt maar zoveel leren uit boeken' is het idee achter dit programma. Is het dan niet heel erg goed dat de advocaten en de reclasseringswerkers van morgen in hun opleiding met een gedetineerde te maken krijgen?"

In de VS is het project al langer een succes, vertelt Rodermond. "Dit programma bestaat al ruim twintig jaar in de Verenigde Staten. Toen we erover hoorden dachten we 'waarom is dat hier eigenlijk nog niet?' Het ligt zo voor de hand." (Bron: NOS.nl)

Lees hier verder.