Habsburgs onderonsje om zeerovers van Engelse Noordkaap-expeditie te veroordelen

Richard Chancellor, de Engelse Willem Barentsz, ontdekte tijdens de eerste Engelse expeditie de Noordkaap. Maar het schip Edward Bonaventura ‘werd bij terugkomst in 1554 door Vlamingen beroofd’. Historici Louis Sicking en jurist Remco van Rhee ontdekten de details over deze beroving in Brusselse archieven.

29-05-2019 | 11:47

In 1553 – ruim veertig jaar voor de expeditie van Barentz die op Nova Zembla zou stranden – vertrok de Edward Bonaventure vanuit Engeland met twee andere schepen om een noordelijke doorgang naar Azië te zoeken. Het schip bereikte de Witte Zee en Chancellor reisde per arrenslee naar Moskou waar hij tsaar Ivan de Verschrikkelijke ontmoette. In 1554 keerde het schip terug naar Engeland, maar het werd beroofd door Vlamingen. Dat is althans het verhaal zoals het door de Engelse schrijver Richard Hakluyt (1553-1616) is overgeleverd. Maar dit verhaal krijgt nu een waardig vervolg met de ontdekking van historici Louis Sicking (Universiteit Leiden en VU Amsterdam) en Remco van Rhee (Universiteit Maastricht). Zij vonden een interessant dossier in het archief van de Grote Raad van Mechelen, het hoogste gerechtshof van de Nederlanden in de zestiende eeuw.

Meer lezen? Dat doe je hier!