Dansen, eten en kennismaken met de juridische praktijk

Wat hebben Syrische Mujadara, de West-Afrikaanse Kora en Migratierecht met elkaar gemeen? Het waren allemaal elementen van een bijzondere bijeenkomst in het kader van Know Your Rights, een gezamenlijk onderwijsprogramma van DLA Piper, de VU en New Dutch Connections.

19-10-2018 | 15:16

Op donderdagnamiddag 18 oktober verzamelde zich een bont gezelschap in het Haarlemmermeerstation te Amsterdam. Tientallen mensen van veertien uiteenlopende nationaliteiten en diverse achtergronden begroeten elkaar met een stevige handdruk, een hartelijke zoen of een warme omhelzing. De sfeer is geanimeerd en informeel. Wat deze mensen uit Syrie, Palestina, Eritrea, Ethiopië, Oeganda, China, Turkije, Iran, Nederland en Singapore bindt? Hun deelname aan Know Your Rights. De deelnemers hebben elkaar al ontmoet bij de aftrap, maar vanavond is een spannende: dan vindt de zogenoemde matching plaats. Hierbij wordt iedere vluchtelingstudent gekoppeld aan een advocaat van DLA Piper en een rechtenstudent van de VU.

Vlogs
Als iedereen aanwezig is verzorgt Margaux Bia van DLA Piper een korte opening, begeleid door de zachte klanken van de Kora, een West-Afrikaanse harp. Marcelle Reneman, universitaire docent aan de VU bij de sectie Migratierecht en coördinator van de Migration Law Clinic vertelt aansluitend over de opdracht die de groepjes meekrijgen. Student en buddy gaan samen werken aan een juridisch onderwerp naar keuze dat ze op 22 november aan de VU gaan presenteren. Ieder onderwerp komt in aanmerking, zolang zijzelf het relevant vinden en het op een creatieve manier presenteren, bijvoorbeeld in de vorm van een vlog.

Fatush
Dan neemt Bright Richards van New Dutch Connections het woord. Bright, van origine een Liberiaanse vluchteling kwam in 1991 in Nederland en heeft in Arnhem de toneelacademie gedaan. Dat is te merken. Binnen de kortste keren heeft hij de groep deelnemers aan het zingen en dansen. Als iedereen is warmgedraaid begint de matching. Bright leest de namen voor op het zachte ritme van de Kora, die onvermoeibaar wordt bespeeld. De deelnemers komen naar voren, begroeten elkaar, waarna ze gedrieën plaatsnemen aan de mooi gedekte tafels. De Syrische kok komt het menu graag even toelichten: Fatush (salade), linzensoep, falafel, Mujadara (rijst met linzen en gebakken ui) en als dessert Halawet el Jibn (Syrische zoete kaasrolletjes).

Als iedereen zit heerst honderd procent ontspanning. De komende weken zullen voor alle deelnemers spannend en druk worden. Voor nu eerst maar eens goed kennismaken en dat gaan doen wat alle mensen verbindt: samen eten.

Over Know Your Rights
Know Your Rights is een twaalf weken durend onderwijsprogramma voor asielzoekers en vluchtelingen, dat er op gericht is hun juridische positie te versterken. Ze leren over onderwerpen  als immigratie en asiel, onderwijs, werkgelegenheid en sport. De sessies zijn erop gericht hen in staat te stellen hun leven in Nederland of een volgende bestemming vorm te geven en tot een succes te maken. Alle studenten krijgen een mentor (een advocaat) en een buddy (een rechtenstudent van de VU) toegewezen. Zij ondersteunen gedurende het programma de studenten en leren samen met hen over het recht in Nederland.

Law in Action
Hoe beïnvloedt het recht de mensen en ondernemingen in de samenleving en andersom: hoe beïnvloeden maatschappelijke ontwikkelingen het recht? De Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Vrije Universiteit: Law in Action.