Studenten Recht staan vluchtelingen bij

Het migratierecht onder de knie krijgen en tegelijk vluchtelingen in Nederland bijstaan. Aan de VU brengen we het recht direct in de praktijk.

05-10-2018 | 12:33

Studenten van de minor Law and Global Society en de master specialisatie International Migration and Refugee Law worden in het project Know Your Rights gekoppeld aan asielzoekers en vluchtelingen om hen wegwijs te maken in welke rechten zij hebben als nieuwkomer in Nederland. Aan het programma nemen 25 mensen deel die in Nederland de vluchtelingenstatus hebben gekregen of zich bevinden in een asielprocedure. Samen met hun studentbuddy volgen zij twaalf weken lang een educatief programma waar ze les krijgen in uiteenlopende juridische onderwerpen, zoals immigratie en asiel, onderwijs, werkgelegenheid en sport. Het doel van het project is om vluchtelingen en asielzoekers te helpen in hun integratieproces en een betere uitgangspositie te bieden voor het realiseren van hun persoonlijke dromen en ambities.  Studenten krijgen op hun beurt weer de kans iets bij te dragen, asielzoekers en vluchtelingen te leren kennen en het (vreemdelingen)recht direct in de praktijk te brengen. 

Op 11 oktober vindt in het kader van het Know Your Rights-project een college Asielrecht plaats en op 18 oktober is er een matchingevent waar studenten worden gekoppeld aan vluchteling of asielzoeker.  Het project Know Your Rights is een initiatief van het advocatenkantoor DLA Piper in samenwerking met de NGO New Dutch Connections en de Vrije Universiteit.