VU-studente wint Willem Nagelprijs 2017

Het onderzoek van Evelien Hoeben kijkt naar de relatie tussen rondhangen (‘unstructured socializing’) en jeugdcriminaliteit. Haar aanpak heeft geleid tot een bijzonder boek.

08-01-2018 | 9:00

Op donderdag 14 december werd de Willem Nagelprijs uitgereikt aan VU-studente Evelien Hoeben voor haar proefschrift ‘Hanging Out and Messing About’. Een vakbekwame jury, bestaande uit Henk Elffers, Maartje van der Woude en Maartje Weerdesteijn, heeft alle ingezonden dissertaties gelezen en koos voor de criminologe Hoeben: “Ik zie deze prijs als een fantastische blijk van waardering voor mijn werk.”

Het onderzoek van Hoeben kijkt naar de relatie tussen rondhangen (‘unstructured socializing’) en jeugdcriminaliteit. Zij had als doel deze relatie verder uit te werken, zowel theoretisch, als methodologisch, als empirisch. Dit heeft geleid tot een bijzonder boek dat de wetenschappelijke kennis vergroot over waarom rondhangen leidt tot jeugdcriminaliteit, en onder welke omstandigheden rondhangen extra risicovol is. Het boek draagt daarmee bij aan een beter begrip van wat er nu eigenlijk zo onwenselijk is aan jongeren die rondhangen.

Wetenschap dat leest als een boek
Hoeben werd genomineerd voor de Willem Nagelprijs door haar begeleider Frank Weerman, bijzonder hoogleraar Jeugdcriminologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en senior onderzoeker bij het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR). Bij de nominatie benadrukte hij de theoretische en empirische diepgang van het proefschrift, de innovatieve methoden, maar ook de leesbaarheid van het onderzoek: “Ondanks dat het een proefschrift is dat gebaseerd is op artikelen, leest het als een boek.”

Willem Nagel dissertatieprijs
De Willem Nagelprijs is in 1991 ingevoerd door Nederlandse Vereniging voor Criminologie (NVC). Deze prijs wordt eens in de drie jaar uitgereikt voor het beste criminologische proefschrift verdedigd aan een Nederlandse universiteit. Willem Nagel was een Nederlands rechtsgeleerde en criminoloog, maar werd vooral bekend als schrijver. Zijn pseudoniem J.B. Charles was oorspronkelijk een schuilnaam in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.