Bas Heijne over de volmaakte mens: lezing en discussiebijeenkomst over mensverbetering en technologie

Op maandag 16 oktober verzorgt de Vrije Schrijver aan de VU Bas Heijne een gastcollege bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Hij gaat in gesprek met studenten van Britta van Beers, universitair hoofddocent rechtsfilosofie, over zijn documentaireserie De Volmaakte Mens.

04-10-2017 | 10:56

Bas Heijne blikt terug op zijn zesdelige VPRO serie uit 2015, waarin hij op zoek ging naar de toekomst van onze soort. Welke toekomstbeelden zijn al uitgekomen? Over welke thema’s is hij nog niet uitgedacht? Studenten van rechten, geneeskunde, filosofie en andere studies, die als onderdeel van hun vakken Philosophy, Bioethics and Health en Recht, Ethiek en Biotechnologie de documentaireserie gezien hebben, spreken met hun gastdocent over de onderwerpen waarvan ze onder de indruk zijn geraakt. Zijn zij al ethische dilemma’s in de praktijk tegengekomen? En hoe kunnen zij vanuit hun discipline bijdragen aan het publieke debat over de maatschappelijke gevolgen van deze ontwikkelingen? Samen met de studentenzal Heijne stilstaan bij de thematiek van De Volmaakte mens en een lijn door trekken naar het heden en de toekomst.

Wat is de mens?
Wereldwijd werken wetenschappers aan nieuwe technieken die onze ongemakken wegnemen, gebreken repareren en ons gezonder, slimmer, handiger en ouder maken. Maar wat gebeurt er met de mensheid als ingrijpende technieken net zo vanzelfsprekend worden als een kunstgebit of steunkous? En als verbeteren net zo gewoon wordt als genezen? Hoe beïnvloedt dit onze samenleving? In zes afleveringen van de serie De Volmaakte Mens trekt Bas Heijne langs laboratoria over de hele wereld, waar wetenschappers hem hun baanbrekende vindingen tonen. Met filosofen en andere denkers buigt Heijne zich over de ethische dilemma’s die deze ontwikkelingen met zich meebrengen.

De afleveringen zijn terug te kijken op de website van de VPRO.

Locatie en aanmelden
Men kan zich aanmelden door een mail te sturen naar Britta van Beers (b.c.van.beers@vu.nl) en toegang is vrij. De lezing vindt plaats in het Medische Faculteitsgbouw FG2 | Van der Boechorststraat 7 | Amsterdam | 13.30 uur.

De voertaal is Engels.