Eva de Jong talentvolste student VU

Rechtenstudente Eva de Jong wint de StudenTalentprijs 2017 en is hiermee verkozen tot talentvolste student van de VU.

05-09-2017 | 11:00

De keuze van de jury viel op Eva vanwege enorme gedrevenheid om haar theoretische bagage op een persoonlijke manier in te zetten voor haar medemens, waarin ze volledig haar eigen weg volgt. Volgens Eva zelf is de sleutel naar (haar) succes het stappen uit de comfortzone. “Soms moet ik mezelf een schop onder mijn kont geven. Dit is nodig om er iets van te maken, voor een betere wereld.” En verder: leren, veel leren. “Waar het volgens mij in de masterfase van de studie om draait, is leren wat je nog moet leren voordat je de arbeidsmarkt opgaat. En wat je moet leren, is iets anders dan wat je buurman of buurvrouw moet leren. Het aangeboden curriculum is geen maatwerk, het is daarom belangrijk daarnaast programma’s te vinden die voor jouzelf relevant zijn. Zet niet de studie maar je persoonlijke ontwikkeling centraal.”

Van buurtbemiddelaar tot vrijwilliger in vluchtelingenkamp
Eva werd door het faculteitsbestuur voor deze prijs voorgedragen nadat zij de MasterTalentprijs van de faculteit won. Ook het bestuur bewondert Eva’s diverse bezigheden. Zo zet ze zich onder andere vrijwillig in bij de Adviescommissie Studentenpastoraat Amsterdam, is ze Buurtbemiddelaar bij Beter buren, en heeft ze stagegelopen bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Daarnaast deed zij tijdens haar stage bij de Evaluatiecommissie Herziening Gerechtelijke Kaart onderzoek naar de rechtspraak.

Tijdens Eva haar bachelor - ze volgde er twee: Rechtsgeleerdheid en Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie - heeft ze bij Recht in Zicht gewerkt, waar ze juridische assistentie verleende aan slachtoffers van mensenhandel. Al jarenlang verzorgt Eva een 20-jarige man die verstandelijk beperkt is en autisme heeft. Voordat ze ging studeren deed ze vrijwilligerswerk in een weeshuis in Ethiopië voor hiv-positieve kinderen en vrijwilligerswerk met kinderen in een vluchtelingenkamp in Bosnië en Herzegovina.

Twee afstudeerrichtingen
Tijdens haar studie ging Eva op exchange naar UCLA. Momenteel volgt ze de masteropleiding Rechtsgeleerdheid en studeert ze op twee richtingen af: Privaatrecht en Transnational Legal Studies. Vanwege Eva’s interesse in de rechtspraak en mediation doet zij in het kader van haar scriptie nu onderzoek naar piketmediation bij de gerechten.