NIAS-fellowship voor Lieneke Slingenberg

Lieneke Slingenberg heeft een fellowship gekregen bij het Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS-KNAW).

17-02-2017 | 11:00

SlingenbergAls NIAS-fellow kunnen gerenommeerde wetenschappers zich volledig op hun onderzoek richten, vrijgesteld van bestuurs- en onderwijstaken. Slingenberg zal van februari t/m juni 2018 bij het NIAS verblijven.

Tijdens haar fellowship zal Slingenberg onderzoek verrichten naar rechtspraak over sociale rechten van illegaal verblijvende vreemdelingen. Rechters moeten steeds vaker oordelen over de legitimiteit van de uitsluiting van vreemdelingen zonder rechtmatig verblijf van sociale voorzieningen. Slingenberg zal de juridische argumentatie in deze rechtspraak analyseren. Welke argumenten worden in deze rechtspraak gebruikt? Welke rol speelt het begrip ‘kwetsbaarheid’ in de jurisprudentie? Wat betekent deze rechtspraak voor rechtstheorie over het absolute karakter, de inroepbaarheid en de universaliteit van (sociale) mensenrechten?

Het NIAS is een instituut van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW) en selecteert fellows uit binnen- en buitenland. Het instituut stimuleert wetenschappelijke vernieuwing en vooruitstrevend onderzoek door excellente onderzoekers tijd en ruimte te geven voor reflectie en interdisciplinaire interactie.