Mini Symposium: Een betere wereld begint bij de collectie?

11-11-2019

Debatcentrum 3D, W&N gebouw, Vrije Universiteit Amsterdam

Een betere wereld begint bij de collectie?

Matty Berg (hoogleraar bedemfauna en ecosysteemdynamiek: VU/RUG/Naturalis), Tim Renders (master student), Raoul Deleo (Kunstenaar)

Liselotte Neervoort l.l.neervoort@vu.nl of Wende Wallert w.wallert@vu.nl

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Rechten

Congres / symposium / seminar

Al eeuwenlang wordt er verzameld en gecollectioneerd, gedreven door nieuwsgierigheid en de drang om de wereld en de natuur te ontdekken. Al dat verzamelen heeft natuurlijk gevolgen voor onze aarde en samenleving. Daarom stellen wij ons in dit symposium de vraag:

Kunnen kunst- en erfgoedcollecties, en individuele werken, een positieve bijdrage leveren aan het klimaatbeleid?

Drie sprekers zullen zich over deze vraag buigen:

Voor Matty Berg (hoogleraar bodemfauna en ecosysteemdynamiek: VU/RUG/Naturalis) spelen erfgoedcollecties een belangrijke rol bij onderzoek naar biodiversiteit. En kan dit onderzoek leiden tot voorspellingen over ons toekomstig ecosysteem.

Master student Tim Renders, verbonden aan het VU Environmental Humanities Centre, zal ingaan op de impact van kunst op klimaatsverandering, zowel negatief als positief.

Kunstenaar Raoul Deleo voert ons mee op ontdekkingsreis door Terra Ultima, een tot nu toe onontdekte wereld met zeer bijzondere flora en fauna. Aan het einde van het symposium onthult hij zijn meest recente ontdekking, geïnspireerd op de Erfgoed collecties van de VU.

Kabinet der Verwondering

Het symposium maakt deel uit van de expositie Kabinet der Verwondering (VU, 2 september – 25 november 2019)

Wanneer: 11 november 2019, Debatcentrum 3D, W&N gebouw, Vrije Universiteit Amsterdam

Waar: Debatcentrum 3D, W&N gebouw

De middag wordt aangekleed met beelden, geluiden en verhalen uit de expositie. Voorafgaand aan het symposium is er een rondleiding over de campus langs de kabinetten. U bent van harte welkom bij de rondleiding en het symposium. Toegang is gratis, wel graag aanmelden via deze link.