Promotie Wilfred Scholten

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Rechten

Promotie

Woensdag 30 mei om 13.45 uur promoveert Wilfred Scholten. De titel van zijn proefschrift is: 'Mooie Barend. Biografie van B.W. Biesheuvel 1920-2001'. Promotor is prof. dr. J. de Bruijn. Prof. dr. H. te Velde is copromotor.

Wilfred Scholten beschrijft in zijn proefschrift ‘Mooie Barend’ de politieke hoogte- en dieptepunten uit het leven van Barend Biesheuvel, de laatste leider van de Anti Revolutionaire Partij (ARP) en minister-president van 1971 tot 1973. Hij ontdekte dat zijn imago van sterke leider bijna een valkuil voor hem werd. Op beslissende momenten liet Biesheuvel zich door zijn opvliegende karakter èn zijn onzekerheid beïnvloeden, waardoor zijn politieke betekenis achteraf gezien beperkt is gebleven. Gezien zijn populariteit onder zijn aanhang had hij zich met wat meer moed en zelfdiscipline kunnen ontpoppen tot de eerste leider van het CDA.

Zijn bijnaam sprak boekdelen: ‘Mooie Barend’. Biesheuvel lag niet alleen goed bij het vrouwelijke deel van de kiezers, ook bij mannelijke tijdgenoten maakten zijn postuur, charme en charisma indruk. Met zijn vlijmscherpe tong, zijn opborrelende emoties en zijn soms sfinxachtige optreden wist hij zich in een tijd van opkomende polarisatie te handhaven, al was niet iedereen van zijn politieke optreden gediend. Zijn achterban adoreerde de leider, die minister van Landbouw en vicepremier was in drie kabinetten.

Biesheuvel groeide in de jaren zestig uit tot een markante politicus. Als fractievoorzitter maakte hij het het kabinet De Jong knap lastig, maar bouwde intussen met zijn collega’s van KVP en CHU gestaag door aan de vorming van het CDA. Begin jaren zeventig werd hij de leider van een kabinet met krachtige figuren. Maar wat de kroon op zijn politieke werk moest worden, werd een desillusie. Al na een jaar traden de ministers van DS’70 uit zijn kabinet. In mei 1973 kwam na een lange, dramatische formatie het linkse kabinet Den Uyl tot stand en verliet Biesheuvel diep teleurgesteld het politieke toneel.

Scholten geeft antwoord op vragen als: was Biesheuvel een goede leider? Waarom kon hij zijn kabinet niet bijeenhouden? Tegen welke krachten moest Biesheuvel opboksen in de daarop volgende formatie? Waarom verliet hij plotseling het politieke toneel?

Download de samenvatting van het proefschrift.