Vakinhoud en aanmelden

In dit vak krijgen studenten de kans om bij te dragen aan de strijd voor vrede en gerechtigheid in de ergste situaties ter wereld, voor hen die zelf niet de middelen hebben juridische expertise in te huren. Gedurende het jaar doen studenten onderzoek voor verschillende projecten die veelal te maken hebben met internationaal strafrecht, andere vormen van transitional justice, nationale vervolging van internationale misdrijven en mensenrechten. Doordat de problematiek vaak uiterst complex is, vergaren studenten door het doen van onderzoek bovendien kennis van de interactie van recht en politiek, beleidsrelevant en cliëntvriendelijk onderzoek doen en schrijven, en onderwerpen die veelal verschillende rechtsgebieden bestrijken, inclusief internationaal recht, vergelijkend staatsrecht en bestuursrecht, strafrecht en privaatrecht. Daarnaast worden de studenten opgeleid tot professionele internationale juridische adviseurs door middel van intensieve begeleiding en het PILPG professional development opleidingsprogramma. Door hun deelname in de International Law Clinic vergaren studenten unieke werkervaring in het moeilijk toegankelijke werkveld van internationaal recht als Research Associate van PILPG en toegang tot het brede netwerk dat PILPG heeft in internationaal recht en politiek.

De International Law Clinic is opgezet om studenten de kans te geven bij te dragen aan het bestrijden van echte conflicten en onrecht, met echte maatschappelijke relevantie; om het belangrijke werk van PILPG als pro bono juridische dienstverlener te ondersteunen; en om studenten de kans te geven werkervaring op te doen en zich te ontwikkelen tot juridische professionals die begrijpen hoe ze om kunnen gaan met uiterst complexe maatschappelijke vraagstukken waar verschillende juridische vakgebieden, juridische systemen en recht en politiek met elkaar interacteren.

Lees de Student Testimonials: de ervaringen van studenten van afgelopen jaar. Bekijk ook het filmpje hieronder voor een korte impressie van het werk van de International Law Clinic.

Aanmelden

Solliciteren is mogelijk in augustus en de eerste week van september. De intensieve selectie vindt plaats in drie rondes gedurende september. Het vak duurt vervolgens van 1 oktober tot 1 augustus, vereist gemiddeld 12-16 werkuren per week, inclusief team meetings eens per twee weken en kleinere meetings in de tussentijd. Studenten ontvangen 12 ECTS bij succesvolle deelname. Het is afhankelijk van het masterprogramma of dit geheel of gedeeltelijk wordt erkend als keuzevak.

Sollicitaties voor de International Law Clinic kunnen worden gestuurd naar recruitment.pilpg.nl@pilpg.org.

Meer informatie

Neem contact op met dr. mr. Marieke de Hoon (m.de.hoon@vu.nl), universitair docent International Law, International Criminal Justice en Human Rights bij de afdeling Strafrecht en criminologie, en directeur PILPG Netherlands.

Zie ook www.pilpg.org voor meer informatie.