Twee cum laude promoties bij Rechtsgeleerdheid

21-04-17

Deze maand zijn twee promovendi cum laude gepromoveerd aan de juridische faculteit: Lianne Boer en Sofia Stolk, beiden werkzaam bij de afdeling Transnational Legal Studies.

Vier VU-studenten door naar finale Amsterdam Law Trials 2017

14-04-17

Op vrijdag 7 april vond de eerste ronde plaats van de jaarlijkse Amsterdam Law Trials 2017, een moot court-competitie waarin honoursstudenten van de VU het opnemen tegen excellente studenten van de UvA en het AUC.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima lunchen met VU-uitblinker

12-04-17

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hebben dinsdag 11 april 2017 in Paleis Noordeinde een lunch aangeboden aan Nederlanders die zich hebben onderscheiden door een bijzondere prestatie. Bij deze groep ‘uitblinkers’ zat ook VU-hoogleraar Louis Sicking.

VU-project toont mogelijk onterechte veroordeling Monique B.

05-04-17

Onderzoek van project Gerede Twijfel aan de Vrije Universiteit leidt naar de conclusie dat Monique B. uit Rijswijk mogelijk al acht jaar vastzit voor een moord waarvoor onvoldoende bewijs is dat ze die pleegde. De onderzoeksgroep concludeert na het bestuderen van het dossier dat er nooit goed gekeken is naar een alternatief scenario.

Publiekscollege: juridische aspecten van MH17

04-04-17

In een publiekscollege op 11 mei gaat Marieke de Hoon*, in op de verschillende juridische aspecten rondom MH17. Want nu, bijna drie jaar na dato, vragen veel nabestaanden en de samenleving zich af: hoe zit het nou, waarom duurt het strafproces zo lang, en hoe nu verder?

VU benoemt eerste hoogleraar Mediation van Nederland

21-03-17

Dick Allewijn is per 1 april 2017 benoemd tot bijzonder hoogleraar Mediation aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Vrije Universiteit Amsterdam. Allewijn wordt hiermee de eerste bijzonder hoogleraar Mediation van Nederland.

Anil Ramdas Essayprijs: lovende woorden voor VU-wetenschappers Martijn Stronks en Sinan Çankaya

20-03-17

Sinan Çankaya (Faculteit der Sociale wetenschappen, Bestuurswetenschap en Politicologie) en jurist en filosoof Martijn Stronks (Faculteit der Rechtsgeleerdheid) hadden bíjna de Anil Ramdas essayprijs gewonnen.

Mentor worden iets voor jou?

10-03-17

Het mentoraat is op zoek naar enthousiaste, hardwerkende en gezellige collega’s!

Publiekscollege over rechtsstatelijkheid partijprogramma’s

07-03-17

Wouter Veraart bespreekt waarom het zorgwekkend is dat voorstellen in verkiezingsprogramma’s tegen de rechtsstaat ingaan.

Fiscaal Recht en Ondernemingsrecht zijn ‘topopleiding’

28-02-17

De masters Fiscaal Recht en Ondernemingsrecht ontvangen het predicaat ‘topopleiding’ in de Keuzegids Masters 2017. Fiscaal Recht staat daarnaast in de landelijke top 20 van masteropleidingen.

NIAS-fellowship voor Lieneke Slingenberg

17-02-17

Lieneke Slingenberg heeft een fellowship gekregen bij het Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS-KNAW).

“De vervuiler betaalt? Niet in het strafrecht”

16-02-17

Voer het wetsvoorstel dat veroordeelden zelf de kosten van het strafproces en slachtofferzorg wil laten betalen niet in, zeggen Sonja Meijer (Vrije Universiteit Amsterdam) en Jannemieke Ouwerkerk (Universiteit Leiden) namens de Stichting Mens en Strafrecht.

Law School Plus collegereeks: De uitgebroken stier

10-02-17

Een multidisciplinaire en interactieve collegereeks van Rechtsgeschiedenis.

Jonge juristen geven commentaar op preadviezen NJV

08-02-17

Jonge juristen mochten schieten op de position papers van zes preadviseurs, waaronder Lieke Coenraad, over het civiele recht. Zij schreven hun position papers voor de komende Jaarvergadering van de Nederlandse Juristen Vereniging (NJV).

Alumna Jeltsje Cusveller wint Jan van Dijk Award

25-01-17

De oud-criminologiestudent won de Jan van Dijk Award 2016 voor haar masterscriptie, getiteld: "Compensation for the victims of human trafficking: inconsistencies, impediments and improvements".