VU-project toont mogelijk onterechte veroordeling Monique B.

Onderzoek van project Gerede Twijfel aan de Vrije Universiteit leidt naar de conclusie dat Monique B. uit Rijswijk mogelijk al acht jaar vastzit voor een moord waarvoor onvoldoende bewijs is dat ze die pleegde. De onderzoeksgroep concludeert na het bestuderen van het dossier dat er nooit goed gekeken is naar een alternatief scenario.

05-04-2017 | 14:58

Ook zouden er verschillende fouten zijn gemaakt. Zo zouden portemonnees, sleutelbossen en geldkistjes nooit zijn onderzocht op sporen. En het colbert van het slachtoffer bevatte behalve vezels van de trui van Monique B. sporen van ten minste twee mannen. De sporen zijn nooit onderzocht.

Dit betekent niet dat de onderzoekers Monique B. helemaal vrijpleiten. “Er zijn zaken waarvan je zegt: er is zoveel bewijs voor de onschuld van de verdachte, dat we aannemen dat hij het niet gedaan heeft. Dat is in dit geval niet zo”, vertelt projectleider Peter van Koppen aan Omroep West. Of het werkelijk een rechterlijke dwaling is, moet nog blijken. “Dat is het geval als iemand veroordeeld is voor een misdrijf waarvan we zeker weten dat hij het niet gedaan heeft. In dit stadium zijn we in deze zaak niet gekomen.”

Monique B. wordt ervan beschuldigd Maria Schermer te hebben doodgestoken, bij wie zij thuishulp was. De rechtbank veroordeelde haar tot levenslang, nadat ze in hoger beroep ging kreeg ze zestien jaar. De zaak werd ruim drie jaar geleden bij Project Gerede Twijfel ingediend.

De uitkomsten van het onderzoek van Project Gerede Twijfel zijn opgepikt door verschillende media, waaronder NOS (lees artikel) en Omroep West (lees artikel).

Project Gerede Twijfel analyseert zaken waarvan het vermoeden bestaat dat het een rechterlijke dwaling betreft. De zaken worden ingezonden door de veroordeelde, diens advocaat of andere betrokken en onder leiding van VU-rechtspsycholoog Peter van Koppen en medewerkers van de afdeling Strafrecht & Criminologie geanalyseerd door studenten.